Компания на годината 2017

Двадесет и три отличени институции в четвъртото издание

на „КОМПАНИЯ НА ГОДИНАТА – Успехът на фокус”

 

Вчера, 19 април 2018 г., в хотел Маринела бяха връчени годишните награди „КОМПАНИЯ НА ГОДИНАТА – Успехът на фокус”, организирани от сп. Bulgaria Business Review, сп. Business Lady и Business Lady Club. Инициативата се проведе под патронажа на Валери Симеонов – Заместник министър-председател по икономическата и демографската политика на Р България.

Общо 23 компании, институции и медии получиха официално признание за положените усилия в посока развитие на човешкия капитал; непрекъснато повишаване на качеството на предлагания продукт/услуга; ефективност и прозрачност; конкурентоспособност и иновации; клиентски подход; успешен бизнес модел; ноу-хау; добро пазарно позициониране; устойчиво развитие и други.

Официални гости на церемонията бяха Валери Симеонов, Заместник министър-председател по икономическата и демографската политика; Лъчезар Борисов, Заместник-министър на икономиката; Росица Димитрова, Заместник-министър на труда и социалната политика; Лозана Василева, заместник-министър на земеделието; Марияна Николова, началник на политическия кабинет на заместник-министър председателя по икономическата и демографската политика; Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители; Цветан Симеонов, председател на БТПП; Весела Начева, началник кабинет на Министерството на регионалното развитие и благоустройството; Маджиде Ахмедова, Заместник-Председател на Българска Агенция за инвестиции; арх. Весела Вълчева-Макгий, председател на управителния съвет на Българския съвет за устойчиво развитие и други, които връчиха награди на някои от отличените компании.

За първи път беше представен 3D модел на човешка колония в космоса - „УниСпейс”. Учениците от математическата гимназия „Д-р Петър Берон” /Варна/ - Иво Песев и Александър Георгиев разказаха как чрез него може да бъде спасено човечеството. С проекта „УниСпейс” учениците от варненската математическа гимназия спечелиха 1-во място на Международния конкурс на НАСА. През май месец награденият екип от петима ученици е поканен да представи разработката си пред Конференцията за международно космическо развитие на НАСА и Американското космическо общество в Лос Анджелис. Вдъхновен от проекта и ентусиазма на учениците, проф. дтн инж. Николай Вълканов, председател на Съвета на Директорите на „Минстрой Холдинг” АД обяви, че ще поеме изцяло разходите по пътуването на екипа и представянето им в Лос Анджелис. 

За своите постижения в посока Иновации и Непрекъснато повишаване качеството на предлаганите продукти и услуги отличия получиха ИМОТЕКА АД (в категория БРОКЕРИ НА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ) и Fibank (в категория БАНКИ). Наградата на Имотека АД получи лично Люба Атанасова, Изпълнителен директор на Имотека АД, а отличието на Fibank бе връчено на Севдалина Василева, Изпълнителен директор и член УС на банката. „Минстрой Холдинг” АД грабна приз за Цялостен принос и устойчиво развитие в минната индустрия в категория ИНДУСТРИЯ, а статуетката и плакетът взе проф. д.т.н. инж. Николай Вълканов - Председател на Съвета на Директорите на „Минстрой Холдинг” АД. За Успешен мениджмънт в производството на високоалкохолни напитки и вина отличието грабна Иван Папазов, председател на Съвета на директорите и изпълнителен директор на VP Brands International. ПУРАТОС БЪЛГАРИЯ бяха удостоени с отличие за Успешен мениджмънт, качество и иновации в хранително-вкусовата промишленост, а наградата получи лично Ростислава Павлова, изпълнителен директор на компанията. Отново в категория ИНДУСТРИЯ приз грабна и Електромоторен Завод ЕЛПРОМ ТРОЯН, който бе отличен за Устойчиво развитие, конкурентоспособност и иновации. Наградата бе връчена на Младен Мондешки, изпълнителен директор на Електромоторен Завод Елпром Троян и Росица Петкова, директор Маркетинг и иновации.

FUTURE HEALTH BIOBANK бе отличена за Лидерска позиция на българския пазар, качество и иновации в областта на извличането и съхранението на стволови клетки в сектор ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ, а наградата бе връчена на Вили Пеева - Пападопулу, управител на Медицински център „Афродита” - представител за България на Фамилната тъканна банка „Future Health”. В категория РАБОТОДАТЕЛСКА МАРКА тази година две компании взеха приз - Даниела Авджиева, мениджър на фабрика за майонеза „КРАСИ” получи отличието за Ефективен мениджмънт, конкурентоспособност и грижа за служителя, а Бойка Модева, мениджър „ПР и комуникации” взе наградата от името на ТПК «Бутилираща компания ХИСАР». Архитектурно-строителна компания АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ АД грабнаха наградата за Устойчиво развитие и иновации в строителството и архитектурата, а призът бе връчен на арх. Весела Мирянова, изпълнителен директор на компанията. Филип Морис България ЕООД бяха наградени в категория БЪРЗООБОРОТНИ СТОКИ, за Иновации и ефективни комуникации. РЕФАН БЪЛГАРИЯ пък грабнаха награда за Конкурентен и ефективен бизнес модел в сектор ИНДУСТРИЯ. 

Георги Руков, Директор международно развитие получи отличието от името на Credissimo, които бяха отличени за Налагане на български ФинТех иновации на международния пазар. Paysafe Bulgaria получиха награда за Работодателска марка и инвестиции в човешкия капитал в категория ФинТех. В категория ТЕЛЕКОМУНИКАЦИИ призът получи Mtel – за Грижа за обществото и клиентски подход. АМИТИЦА ООД получи приз в сектор ЗЕМЕДЕЛИЕ за Успешни практики в растителната защита и биоземеделието, а наградата бе връчена лично на агр. инж. Здравка  Смиленова, управител на компанията. НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ пък грабна награда в категория МЕДИИ – ТЕЛЕВИЗИЯ, за Качествено съдържание и иновативен медиен продукт, а призът от името на медията получи Богомил Грозев, водещ на Новините на NOVA. За Лидерска позиция, достоверност на информацията и развитие на човешкия капитал отличие получи и Информационна агенция ФОКУС. Днес.БГ и Инвестор.БГ пък взеха награда за Качествена и обективна журналистика и социална отговорност в категория МЕДИИ – ИНТЕРНЕТ.

Водещи на събитието бяха актьорът и радио водещ Илия Георгиев и актрисата Албена Ставрева. За доброто настроение на гостите се погрижиха известната народна певица Поли Паскова, невероятните ансамбъл „Чинари” и неповторитиме танцьори на Нешка Робева и „Нешънъл арт”.

 Целта на наградите „Компания на годината – Успехът на фокус” е да се даде гласност на добрите бизнес практики, да се популяризира успешната индустрия в световен и локален мащаб, да се фокусира общественото внимание върху иновативни и актуални модели за управление на бизнеса и компанията, като по този начин се поощри предприемачеството сред българската общественост. Наградите на списание Business Lady са продължение на основната цел на изданието - да споделя успешни бизнес модели, да бъде трибуна за различни професионални успехи, лични качества и достижения.

 

„България все по-близо до европейските държави по покупателната способност” - каза Валери Симеонов, патрон на „КОМПАНИЯ НА ГОДИНАТА – Успехът на фокус”

 

Днес, 19 април 2018 г., в хотел Маринела се проведе икономически форум – част от четвъртото издание на „КОМПАНИЯ НА ГОДИНАТА – Успехът на фокус”, организирано от сп. Bulgaria Business Review, сп. Business Lady и Business Lady Club. Инициативата се провежда под патронажа на Валери Симеонов – Заместник министър-председател по икономическата и демографската политика на Р България.

 Форумът беше разделен в три основни панела. Първи панел - ИКОНОМИКА НА ХОРАТА: Пазара на труда в условията на криза на човешкия ресурс в България.

Валери Симеонов, Заместник министър-председател по икономическата и демографската политика на Р България откри форума, като сподели, че българската икономика има с какво да се гордее, а именно с хората от бизнеса. През последните месеци, мисля, че доказахме, че ръка за ръка бизнес и политици, в случая изпълнителната власт, могат да правят добри реформи и да ги отстояват"допълни г-н Симеонов, като добави, че в момента се разглеждат редица важни реформи, които ще доведат до облекчаване на малкия и среден бизнес, данъчни облекчения, механизми за повишаване нивото на обучение и др.

Емил Караниколов, Министър на икономиката също взе участие във форума. Бизнес климатът в страната се подобрява, като през март 2018 г. общият показател се повишава с 0.7 процентни пункта спрямо февруари 2018 г. Наблюдаваме тенденция, че все повече чуждестранни и български компании разширяват предприятията и производствата си” -  това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов. Г-н Караниколов изтъкна, че стабилното икономическо развитие и позитивната динамика в основните макроикономически показатели е основният фактор за отбелязаните забележителни успехи и на пазара на труда. По думите му, разкриването на работни места и създаването на заетост в икономиката са довели до понижение на безработицата, ускоряване на растежа на производителността на труда, която по данни от Евростат е нараснала с 1.7% през 2017 г., както и нарастване на доходите в номинално и реално изражение с 11%.

Росица Димитрова, заместник-министър на труда и социалната политика засегна темата за равнопоставеността на жените и мъжете, която е от основно значение в стремежа ни за модернизиране на европейския социален модел и за постигане на целите на Стратегията Европа 2020. Разликата в заплащането по пол в България по данни на НСИ е 13,2% за 2016 г. и е под средноевропейското ниво, 61% от завършилите висше образование са жени, а 64% от българските жени са заети на пазара на труда. За нас е гордост да отбележим, че България е на първо място в Европейския съюз по дял на жени и момичета в сектор Информационни и телекомуникационни технологии с 27,7 на сто при среден процент за ЕС от 16,1 на сто” – допълни още г-жа Димитрова.

Проф. дтн инж. Николай Вълканов, председател на Съвета на Директорите на „Минстрой Холдинг” АД засегна темата за „Условията за бизнес в България и осигуряване на човешки ресурси”. Той сподели, че в България има отлични условия за правене на бизнес. Много често хората се оплакват, че няма закони, няма чужди инвестиции и т.н. Това не е вярно. Имаме добри закони, има страшно много пари в банките и ако ти имаш добри идеи, ако искаш да правиш производство, условията са налице” – сподели г-н Вълканов. Той сподели още, че ако служителите си получават заплатите и осигуровките така, както ги заработват и ако това е политика на целия бизнес, няма да има недостойни пенсии и старини. „Защо днешните работещи плащат за предишните? Този и много други въпроси остават без отговор, а основният виновник е сивият сектор” – заяви още г-н Вълканов.

Д.ик.н. Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители говори по темата за „Дигитализацията в образованието”, като сподели, че дигиталните технологии дават възможност на повече хора да имат достъп до определена информация, знания и умения. Г-жа Такева даде за пример ‹дигиталните› класни стаи и лаборатории, организирани именно с тази цел. „Дигитализацията дава възможност за преодоляване на междупоколенческите различия,  скъсява връзката между средното и висшето образование, и стои в основата на дуалното професионално образование” – допълни г-жа Такева.

В края на панела се проведе дискусия на тема: „Практически иновативни решения за привличане на човешки капитал”. Освен лекторите, в дискусията взеха участие и Борислава Георгиева, мениджър „Човешки ресурси” в NaXex Technological Development и Мария Лазова, Business Development Manager RPO, Manpower Bulgaria. Борислава сподели за успешните иновативни практики за подбор на служители, които прилагат в компанията, сред които създаването на магистърска програма „Мениджмънт в IT”; стажантска програма, след която повечето от стажантите остават да работят в компанията; програма за вътрешна препоръка, в рамките на която над 40% от работещите са препоръчани от служители на компанията, изтъквайки предимствата на социалният кръг на служителите.

В края на панела Мария Лазова (Manpower Bulgaria) сподели „Световно изследване: РЕВОЛЮЦИЯ НА УМЕНИЯТА” от края на 2017 г., на тема: ‹Защо роботите ни взимат задачите, а не работата и кои са стъпките, които ще ни помогнат да се подготвим за дигиталната трансформация. По статистика 86% от работодателите